Groot vuur

“Hoe alles gezegd kan worden, hoe voor alle, voor de vreemdste ingevingen een groot vuur is bereid, waarin zij vergaan en verrijzen.”

“Wie alles gesagt werden kann, wie für alle, für die fremdesten Einfälle ein großes Feuer bereitet ist, in dem sie vergehn und auferstehen.”

Kafka die terugblikt op de toestand waarin hij een verhaal geschreven heeft, en nu weet: “Nur so kann geschrieben werden, nur in einem solchen Zusammenhang, mit solcher vollständigen Öffnung des Leibes und der Seele.” (Franz Kafka: Tagebücher 1910-1923. Herausgegeben von Max Brod. Frankfurt am Main: Fischer Verlag 1973, p. 183). Met Jeff Buckley in gedachten, zie ook hier.

Een gedachte over “Groot vuur

  1. JaJa zegt:

    Niet het vuur dat brandt, dat opbrandt, dat verbrandt … niet dat vuur zal ons in de eeuwigheid begeleiden, kan ons verlossen van uitdovende wensen; het wakende bewustzijn, het nederige zijn, het gedurfde handelen, de onvoorspelbare anticipatie, de krachtige begrenzing, de eerlijke ontmoeting, de liefde voor u en voor mij en voor ons, voor ons de liefde van u en van mij, voor u de liefde van mij en van ons, voor altijd en altijd eindig, voor daarna, voor niets, voor opnieuw, voor ooit en nooit nooit en zie: het vuur van de onmetelijkheid zit in de kortstondigste levens, het vlamt en het vlamt, er is geen ontkomen aan, geloof het niet want het is …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s